群馬県内飲食店における新型コロナウイルス感染症の拡大防止及び営業時間の短縮の協力要請(5月8日から5月21日まで)/Request to restaurants in Gunma Prefecture for cooperation on taking infection prevention measures and shortening their business hours from May 8th to May 21st.

English follows Japanese.

群馬県では、新型コロナウイルス感染症拡大を防止するため、下記のとおり営業時間短縮の協力を要請します。

営業時間短縮の協力要請

対象地域

県内全域(35市町村)

対象業種

接待を伴う飲食店、カラオケ店及び酒類を提供する飲食店(午後8時から午前5時の間の営業店舗)

  • 飲食店営業許可(食品衛生法)を受けている店舗の事業者が対象
  • 接待を伴う飲食店を除く「ストップコロナ!対策認定店」につきましては、営業時間の短縮を要請しますが、引き続き、適切な感染防止対策を徹底することで営業することができます。この場合、協力金の支給対象外となります。

期間

2021年5月8日(土)から5月21日(金)までの14日間 (5月8日(土)午前0時から)

時間帯

午後8時から午前5時(酒類の提供は午後7時まで)

協力金

支給対象者

対象地域内に店舗を有する事業者(「ストップ!コロナ対策認定店」を含む。)であって次の条件に該当する者

  • 県の要請に応じて、対象期間の全期間を通じて営業時間を短縮すること
  • 業種別のガイドラインを遵守し、感染防止対策を徹底していること

対象店舗については次のフローチャートでご確認ください。

協力金額

期間

2021年5月8日(土)から5月21日(金)
※注 やむを得ない事情がある場合には、5月11日(火)までに営業時間短縮を開始していただければ、開始日前日までの日数分を減額して協力金を支給します。

協力金額
計算方式 事業者規模 1日あたり売上高 1日あたり支給額
売上高方式 中小企業 83,333円以下 2.5万円
83,333円超~25万円以下 1日当たり売上高×0.3
25万円超 7.5万円
売上高減少方式 大企業
(中小企業も選択可)
  減収分の4割相当
(上限額:20万円又は1日あたりの売上高×0.3のいずれかの低い額)

(1日あたりの売上高=前年又は前々年の5月の売上高÷31)

申請方法

郵送またはオンライン(専用サイト)により申し込み

申込期間(予定)

6月上旬より受付開始

申請書類(予定)

  • 交付申請書・誓約書
  • 振込先の通帳(見開き部分)等の写し
  • 本人確認書類の写し
  • 食品衛生法に基づく、飲食店の営業許可の写し(対象期間中有効なもの)
  • 酒類を提供していることがわかる資料(メニューの写真など) (※注 酒類を提供する飲食店のみ)
  • 店舗の外観・内観がわかる写真等(※注 内観写真については業種別ガイドラインの遵守が確認できるもの)
  • 要請期間中の全期間で営業時間を短縮等(または終日休業)したことがわかる資料(張り紙の写真など)
  • 売上高が確認できるもの(※注 売上高方式で1日の売上高が83,333円以下の場合を除く)
法人

 法人税の確定申告書別表一の控え、法人事業概況説明書(月別売上高)の控え等

個人

  所得税の確定申告書第一表の控え、青色申告決算書(月別売上高)の控え等

共通

 今年の5月の売上高台帳等の帳簿の写し(売上高減少方式)
 前年または前々年の5月の売上台帳等の帳簿の写し(売上高方式、売上高減少方式)

お問い合わせ

県内企業ワンストップセンター(産業政策課内)
電話 027-226-2731
FAX 027-223-7875

English

Gunma prefecture asks cooperation in shortening the business hours to prevent the spread of COVID-19 as follows. 

Request for cooperation in shortening business hours

Target Area

All areas in the prefecture (35 municipalities)

Target Business

Restaurants with entertainment services, Karaoke shops, and restaurants serving alcohol (Opening between 8PM and 5AM.)

  • Business operators of stores that have obtained a restaurant business license (Food Sanitation Law) are subject to request.
  • As for restaurants that have qualified as the “Stop Corona! Countermeasure Store” but except restaurants with entertainment services, although shortening of their business hours will be requested, they will be able to continue their business by taking appropriate infection prevention measures.  In this case, cooperation money will not be applicable. 

Period

May 8th, 2021 (Sat.) – May 21st, 2021 (Fri.) for 14 days (0:00 Midnight on May 8th (Sat.)

Time

from 8PM to 5AM (Serving alcohol until 7PM)

Cooperation Money

Eligible Persons

Business operators of restaurants in the target area (including the “Stop Corona! Countermeasure Store”) who meet all of following conditions.

  • To shorten their business hours in the entire target period by prefecture’s request.
  • To follow the guidelines of each industry, and taking thorough infection prevention measures.

Please check the flowchart attached below to confirm if your restaurant is eligible. 

Amount of Cooperation Money

Period

May 8th, 2021 (Sat.) ~ May 21st, 2021 (Fri.)
※Note:  In case of unavoidable circumstances, if you start shortening  your business hours by May 11th (Tue.), we will pay you the cooperation money that the amount for the days up to the day before the start date is deducted.

Cooperation Money
Calculation Method Business Size Daily Sales Cooperation Money / day
Sales Amount Method Medium-Small Sized 83,333 yen or less 25,000 yen
Over 83,333 yen to 250,000 yen  Sales per day × 0.3
Over 250,000 yen 75,000 yen
Sales Decrease Method

Large Sized

(Medium-Small Sized is also possible to choose.)

  Equivalent to 40% of sales decrease
(Limit: 200,000 yen or sales per day × 0.3, whichever is lower 

(Sales per day = Sales in May of the previous year or two years ago ÷31)

Application Method

Apply by postal mail or on  a dedicated website. 

Application Start (Plan)

Application acceptance is scheduled to start in middle of June, 2021.

Application Documents (Plan)

  • Application Form, Written Oath
  • Copy of Bankbook for bank transfer
  • Copy of Applicant’s Identification Document (Zairyu Card, or etc.) 
  • Copy of “Eigyo Kyoka Sho (Operating license) for the restaurant based on Food Sanitation Act. (Valid for the period covered)
  • Evidence to show that your restaurant provides alcohol. (Photo of your restaurant’s menu, etc.) (Note: This is for only restaurants serving alcohol.)
  • Photos, etc. that show the exterior and interior of the store (*Note: For interior photos, compliance with industry-specific guidelines should be confirmed.
  • Evidence  to show that your restaurant shortened the business hours (or closed all day)  for whole requested period. (Photo of a poster, etc.)
  • Evidence of sales amount  (*Note: except in cases that the daily sales amount is 83, 333 yen or less using the sales amount method)
Corporation

 A copy of Appendix 1 of the corporate tax return, a copy of the statement of corporate business conditions (monthly sales), etc.

Individual

  A copy of the first table of the income tax return, a copy of the blue return statement (monthly sales), etc.

Common

 A copy of the sales ledger and other books for May of this year (Sales decrease method)
 A copy of the sales ledger or other ledger for May of the previous year or two years ago (Sales method, Sales decrease method)

Inquiries

One-Stop Center for In-Prefecture Companies (Ken-Nai Kigyo One-Stop Center)
Phone: 027-226-2731
FAX: 027-223-7875